středa 7. prosince 2011

Londýn... jéééé jéééé Londýn...

Na začátek dnešního semináře na předeslané téma Londýn bych si rád dovolil úvodní vše shrnující větičku a to, že Londýn má opravdu velmi mnoho různých památek a to prosím tolik, že kdyby jich měl dvakrát méně tak jich má pořád VELMI MNOHO!
Toto, možná poněkud odvážné tvrzení, jsme si s Alkou mohli vyzkoušet na vlastní kůži.

Mezi těch několik věcí, které dozajista běžného návštěvníka mohou zaskočit, patří zcela jistě ty, které obsahuje následný výčet:

Jezdí se vlevo. (a to prosím tak že kdyby se jezdilo ještě víc vlevo, už by to ani nešlo :-)). Až po třech dnech jsme si pomalu zvykli na fakty jako že když chcete přejít silnici, nejprve se koukáte doleva a pak teprve doprava, nebo třeba na to, že když chcete nasednout na autobus musíte čekat na opačné straně než v Čechách. Tento zvyk však přešel opět v rychlé vystřízlivění po návratu do Německa.

Všichni chodí na červenou. Nevím jestli je to třeba nějaká kulturní zvyklost, ale všichni v Londýně chodí na červenou. Cizince zaručeně poznáte tak, že před přechodem stojí a naivně mačká tlačítko s nápisem WAIT. Možná je chození na zelenou pouze dopravním doporučením a né přestupkem jako u nás.

Kultura je zdarma. Většina kulturních památek a muzeí je jednoduše zdarma. Z toho důvodu je také navštěvuje tak trojnásobek lidí co jinde v Evropě. Snad jedinými zpoplatněnými věcmi byla katedrála St. Paul, ve které se ovšem v den naší návštěvy konal open Chor koncert, tedy i tu jsme měli zdarma a London Tower (obrovskej hrad, kterej má ale tak špatně postavenou hlavní bránu že by se dal dobýt s nafukovacím balónkem v ruce)
Nenechte se však zmýlit, vše ostatní krom památek a veřejných toalet je velmi důkladně zpoplatněno.

Nepotkáte houmlesáka. Z celou dobu jsme potkali asi tak jednoho houmlesáka (ten stál ale opravdu za to... řekl bych že jeden z těch exkluzivnějších kousků). Vlastně bych tento bod trošku poupravil: Nepotkáte houmlesáka, a když náhodou jo, tak stojí za to...

Do Londýna už pro Punk nejezděte. Měli jsme tu příležitost se zúčastnit koncertu dvou punkových kapel. Ne ne ne, to opravdu nestojí za to to sem psát :-) prostě ne...

VZL - Velmi Zajímaví Lidé. Vypadá to, že v Londýně je opravdu většina lidí velmi zajímavých, nosí úplně různou módu, mluví různými jazyky, vypadají různě... Je to úplně multikulturní ráj, kde to žije módou. Všude je na co se koukat a čemu se podivovat. Vedle sebe po ulici jde žena celá zahalená v černé burce od hlavy až k patě a ulítlá blondýna s růžovými sluchátky, pruhovanými punčocháči a zvláštní kostkovanou minisukní. Je to skvělý jak to nikdo neřeší, všichni jsou k sobě velmi tolerantní.

Žije tam Harvey, Ben a Maria, což jsou lidé se kterýma jsme se měli tu čest setkat během našeho couchsurfing pobytu. Neuvěřitelně otevření mladí lidé, které zajímá spoustu věcí, kteří toho také hodně vědí a kteří pro vás udělají velmi mnoho jen proto že je to baví. Takových lidí například v Čechách moc není. Řeší všechny možné velké problémy dneška jako třeba ekologie, chování zvířat, politickou a ekonomickou situaci, jednoduše se zajímají o dění kolem sebe. Díky Harvey :-)

Takže zkráceně Londýn stojí za to, i když náš zážitek z něj je poněkud zkalen krádeží peněženky s dokladama a lístkama potažmo tedy i letenkama během čekání na zpáteční autobus - takzvaná LASTMINUTE krádež - díky které se náš výlet o den prodloužil a rovněž malinko prodražil :-) no nic..

A tohle je moje nová Londýnská čepice...

Komu sluší víc? :-)

Jo a ještě... pokud chcete na fotky se můžete podívat tady :-) simba.prosek.org/foto

2 komentáře: