úterý 17. ledna 2012

Jak jsme vařili fenykl

Nejprve jsem vzal řepu do ruky a umyl jí, má zvláštní tvar, nikdy jsem takovou brokolici neviděl. Našli jsme na internetu bezva recept jak ředkev usmažit s cibulkou a pak jí dusit až změkne. Rozhodli jseme se to tedy vyzkoušet... Nakrájel jsem ten tymián na kousky ani moc velké ani moc malé. Alka tvrdila, že na se takhle kedlubna má krájet na centimetrové plátky (podle receptu), ale mě to přišlo moc velké a tak sem ten badián nakrájel trochu jemněji. Tahle hlíza celeru když jí nakrájíte, voní trochu vlastně po citrónu ale stejně jen vzdáleně. Koriandr jsem pak hodil na pánev a nechal s cibulkou smažit. K chřestu jsem pak přihodil nějaké koření a pak už zalil vodou a začal tu batátu pozvolna dusit. Cuketa krásně změkla a za pár minut jsem tu kukuřici mohl podávat. Jako příloha se ke kontryhelu podávaly gnochy. A jak ten baklažán vlastně chutná? Ujde to... :-)

V hlavních roli (Feniklu) vystupovali: Řepa, Brokolice, Ředkev, Tymián, Kedlubna, Badián, Celer, Chřest, Batáta, Cuketa, Kukuřice, Kontryhel, Baklařán...

Jak si mám sakra zapamatovat slovo fenykl? :-)

Fenikl obecný (Foeniculum vulgare)


5 komentářů:

  1. teda máš v tom ale pěknej zmatek jen co je pravda :-) doufám že to bylo alespoň dobrý ať je to, co je to.

    OdpovědětVymazat
  2. Co si to tady testuješ? :-) Tak věz, že fenykl, i fenikl je celkem dobrej, hlavně s tim měkkym i, to jinde neni. A řepa i tymián a to celý včetně celeru je taky celkem slušná podpora, akorát jim to bude hrozně trvat, než vyrostou, že jo :-)) Jenom bych tam fakt tu brokolici nepřidával, to spíš myslím, že se tam víc hodí ten chřest, případně i koriandr. A žrals někdy cuketu? Dyk to je takovej hnus, jak vůbec můžeš napsat slovo o cuketě, hned se mi zvedá kontryhel. No to sem zvědavej...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježišmarjá, já zapomněl na biomedicinu, tam přece patří koriandr a ještě na zahradě i na záhonku v tom zahradnictví roste kukuřice a v květináči baklažán co má zakroucený a vlhký listy, dyť to jsou ty nejlepší kuchařka, já vůl.

      Vymazat
    2. :-) s tebou je sranda Honzo.. dík.. přečti si teď o Google+ to by mohlo pujčovnu / povodu zajímat..

      Vymazat
  3. Teď na to koukám, celkem to vyskakuje. Ale asi je to tím, že ty pravopisný chyby v íčkách nedělá na webu každej, takže seš jedinečnej :-)

    OdpovědětVymazat