pondělí 21. listopadu 2011

Výlet do Kolína

Vyrazili jsme s Alkou a Babičkou do Kolína nad Rýnem. Krom všemožných pamětihodností a kvalitních architektonických kousků, muzeí a dalších turisticky hodnotných objektů, jsem si z Kolína odnesl pár opravdu ojedinělých zážitků, které jsou pro mě velmi hodnotné, zde je jejich výčet.

Před obrovskou Kolínskou katedrálou, která je snad jedna z největších na světě a před kterou se ještě před zhruba 65 lety fotografovali "náckové",  postávají dnes 4 prodejní sochoandělé, Gandalf šedý a socha nějakého rádoby napoleona. Největším dnešním skvostem je ale jednoznačně líbezná kočička, která pokud jí věnujete malinko pozornosti, na vás s úsměvem zamává a když jí dokonce přidáte nějaký ten drobák zaklepe šťastně nožičkama, no posuďte sami...


Při naší další prohlídce města, jsme narazili na jednoznačně originální německou architekturu, u níž jsme se svorně dohodli, že pravděpodobně vznikla jednoznačným souladem architekta projektujícího dům a investora, který při prezentaci jeho projektu právě konzumoval svou oblíbenou pochoutku a trpěl nedostatkem kreativity v jeho životě.


O něco dále u muzea vykopávek, které na tomto území zbyly po starověkém Římě je rovněž ohromný exponát. Jeho krása spočívá ve spícím "živém" (pravděpodobně velmi opilém) bezdomovci a velmi intimně přiložených rakví jakýchsi starověkých pánů. Jednodušeji řečeno je tam prostě ožralý houmlesák spící ve spacáku mezi dvěma kamenejma rakvema. (Bohužel fotografie nebyla z etických důvodů pořízena)

Dalším úžasným zážitkem je kooperace místních "houmles" s místími "punkáči" (vše je v úvozovkách neboť v obou případech pociťuji jasné rozdíly mezi německými příslušníky těchto sociálních skupin a jejich českými protějšky). V jednom kroužku zde sdílejí krabici nejlevnějšího vína (pravděpodobně velmi srovnatelné kvality s tím českým - některé věci prostě zůstávají stejné), přičemž "houmles" sedí na zemi a "punkáč" hned vedle na kombu cca za 10 000kč. (Bohužel fotografie rovněž nebyla pořízena tentokrát však z důvodu čistě bezpečnostních)


Takhle slaví vánoce v Německu horolezci a outdoorový ježíšek naděluje slevy kde se dá...

No a nakonec do kolečka, opět jsem se ocitli před onou již zmíněnou katedrálou, kde se o kousek dál od andělů mezi tím shromáždila početná skupinka nadšených tibeťanú, pro něž byl den 22.11.2011 dnem manifestace za svobodu tibetského státu a opět na tom samém místě kde před zhruba 65 lety...

Žádné komentáře:

Okomentovat